Εμφανίσεις του Λύραυλου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

Ο Λύραυλος έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το έργο του, το οποίο έχει καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ερευνητική διάσταση. Από το «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» και την «Όπερα της Βαρσοβίας», από το «Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής» στην Στοκχόλμη και την «Corcoran Gallery» στην Ουάσιγκτον έως την συνεργασία με την «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών» στο πλαίσιο των Πρώτων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως : Boston University, Sorbonne, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και με πάνω από 800 παραστάσεις σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ο Λύραυλος έχει ταυτιστεί ως η πιο τεκμηριωμένη προσπάθεια ανάδειξης & προβολής της πλούσιας Αρχαιοελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.

Bασικός στόχος του Λύραυλου είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη αναβίωση και ορθή προβολή και διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, μέ την ανακατασκευή των μουσικών οργάνων που ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους.

ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΤΟ 2010

 


2010

 •  Σχολή Μωραΐτη στο Ψυχικό. Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον” στη Α΄ Πανελήνιο Συμπόσιο με θέμα: Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο. Διοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ.)

 

 •  Συναυλία στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης. ( όπου φυλάσσετε η επιτύμβια στήλη με το τραγούδι του Σεικίλου. )

Ο χορευτικός σύλλογος « Αργοναύτες», που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Κοπεγχάγη, διοργάνωσε χθες με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδος στη Δανία συναυλία της Ορχήστρας Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων με την επωνυμία « ΛύρΑυλος», δημιουργός της οποίας είναι ο μουσικός κ. Παναγιώτης Στέφος. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει επιλογή από σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και το τραγούδι του Σείκιλου, που αποτελεί το μοναδικό μουσικό κείμενο της αρχαιότητας, το οποίο υπάρχει ακέραιο και είναι χαραγμένο στη στήλη του Σείκιλου, η οποία χρονολογείται από το 2ο αι. π.Χ. και φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Το ποίημα, το οποίο αναγράφεται στη στήλη όπως εξήγησε ο κ. Στέφος μιλά για το αληθινό νόημα της ζωής και υμνεί την τέχνη της ποιότητας της ζωής. Ακούστηκαν επίσης, μελοποιημένο από τον κ. Στέφο, ποίημα του Ανακρέοντα, πρωτοχριστιανικός ύμνος του 2ου-3ου αι. μ.Χ., ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη μελοποιημένο από τον κ. Στέφο, το ποίημα της Σαπφούς « Κέλομαί σε Γογγύλα», μελοποιημένο από το Μάνο Χατζηδάκη, όπως και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια (Γιάννη μου το μαντήλι σου, Θαλασσάκι, Ζοναράδικος) που έχουν σχέση με το ρυθμό και τα μελωδικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής μουσικής, τα οποία συνόδευσαν χορευτικά ο σύλλογος « Αργοναύτες» . Επρόκειτο για μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση στην οποία παρουσιάστηκαν, με ευρηματικό τρόπο, από τον κ. Στέφο, αρχαία μουσικά όργανα, έγχορδα, πνευστά και κρουστά, η κατασκευή των οποίων αποτελεί μία από τις δραστηριότητες του κ. Στέφου βασιζόμενη σε γραπτές και εικαστικές πηγές. Ο μουσικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας της συναυλίας ενθουσίασε το κοινό, Δανούς και ΄Ελληνες, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδος στη Δανία κ. Αλέξανδρος Κουγιού και στελέχη της πρεσβείας, όπως και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κύπρου, της Αυστραλίας, ομογενειακών οργανώσεων, του Δανικού Συλλόγου « Φίλοι της Ελλάδας» και Πανεπιστημιακοί. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ Χορηγοί: Ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη και Grand Charity of Greece.

 •  Aθήνα, Επιγραφικό Μουσείο

<<Το Επιγραφικό Μουσείο συνομιλεί με τη γειτονιά του>> Μια πολυσυλλεκτική γιορτή για μια διαφορετική ανάγνωση ενός γνωστού-άγνωστου μουσείου. Το Μουσικό Σύνολο Λύραυλος με τη χρήση αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων εκτελεί μουσική βασισμένη σε αρχαίες επιγραφές και συνοδεύει μουσικά την αφήγηση παραμυθιών.

 • Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία

 Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον” Διοργάνωση: The Grand Charity of Greece (ΜΑΣ).

 •  Πνευματικό- Αθλητικό κέντρο του δήμου Παπάγου, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Δημήτρη Αγραφιώτη. Διοργάνωση: Σύνδεσμος Παλαιών Παπαγιωτών.

 

 

 • Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, Συναυλία στο πλαίσιο του 3ου συμποσίου για την αρχαία Ελλάδα που διοργανώνει η λογοτεχνική ομάδα «Ιδεόπνοον».  με σημαντικούς ομιλητές από το χώρο των Γραμμάτων και της Τέχνης.

 

 •  Συναυλία & Παρουσίαση 30 αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο του δεκαημέρου «Συναυλιών, Σεμιναρίων και Μουσικών Συζητήσεων στη Σαμοθράκη».

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης “Αρμονίας Γένεσις” σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης, τη δράση “Arts and Parks” του Ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτισμός, τη Νομαρχία Έβρου, τη Διευρυμένη Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου, και την υποστήριξη των επαγγελματιών Σαμοθράκης, διοργανώνοσαν μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

 

 • Μεσαιωνικό Κάστρο Κω  – ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Δελτίο Τύπου: ΚΩΣ – Μαραθώνιος ανάγνωσης της Οδύσσειας


2009

 •  Αυστραλία – Μελβούρνη

Με την αρχαιολογική έκθεση Η Αθηναϊκή Δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της, εγκαινιάστηκε στις 19 Μαρτίου στη Μελβούρνη η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η έκθεση για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, οργανώνεται από το Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο να προσφέρει στο ευρύτερο κοινό τη δυνατότητα να αντιληφθεί την πολιτική συγκρότηση και τη λειτουργία της πρώτης και γνησιότερης δημοκρατίας στον κόσμο – της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, μέσω των επιγραφών, των κειμένων, δηλαδή, τα οποία αφορούσαν στη λειτουργία της και καταγράφονταν στο ανθεκτικό υλικό του λίθου. Κατά την διάρκεια της έκθεσης προβαλλόταν DVD με θέμα την πορεία του ΛύρΑυλου.

 • Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός. Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής.

 

 •  Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Νέας Αγχιάλου.

 

 • Βόλος. Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγριάς. Διοργάνωση: Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη.

 

 • 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( ΕΕΜΑΠΕ ).Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον” στο  Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Η συμβολή του εκπαιδευτικού υλικού στη σχολική πράξη: θεωρία και εφαρμογή στη Μουσική Εκπαίδευση

 •  Κρήτη. Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων σε πανευρωπαϊκό συνέδριο.

 

 • Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, έμπροσθεν του ναού της Οκταβίας. Διοργανωτές: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο.

 

 

 • Λύκαια 2009

 

Στο φωτεινό και λαμπερό Λύκαιον Όρος, στη καρδιά της Πελοποννήσου, τα Πανάρχαια Λύκαια, που χάρισαν στην ανθρωπότητα τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, αναβίωσαν και εφέτος για 10η ανά τετραετία φορά και φωτοβόλησαν τα ευγενικά ιδανικά που γέννησαν το πρώτο δάφνινο στεφάνι.Συγκεκριμένα στην Ιερή Κορυφή του Λυκαίου Όρους στις 7:45 το πρωί έγινε το τελετουργικό αφής της φλόγας των Λυκαίων στο Αρχαίο Τέμενος του Λύκαιου Δία.Στις 9:15 στο Στάδιο των Λυκαίων Αγώνων ξεκίνησε η παρέλαση των αθλητών και ακολούθησε το τελετουργικό άφιξης της φλόγας. Ο εµπλουτισµός των Αθλητικών Λυκαίων µε Αρχαία Ελληνική Μουσική και Αρχαιοελληνικά Όργανα από την ορχήστρα του κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονοµιάς ΛύρΑυλος που δηµιουργούσε ηχητικό περιβάλλον µε τη χρήση κοχυλίων, αρχαίας κιθάρας, λύρας, σείστρων και κροτάλων, έδινε ρυθµό και ώθηση στους αθλητές , κατά τη διάρκεια του αγώνα και έντυνε µουσικά τα διαλείµµατα των αγωνισµάτων. Ήταν µια επιτυχηµένη “καινοτοµία” που αναγνωρίσθηκε από όλους µε ενθουσιασµό σαν ουσιαστική παρέµβαση και νέο στοιχείο των Λυκαίων 2009 που ανταποκρίνεται µε τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.

 

 

 

 

 

 • Λαογραφικό Μουσείο Κόκλας Μεσσηνίας. Μουσική εκδήλωση με θέμα «τα σύνεργα του Ορφέα» από την ορχήστρα αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών οργάνων «ΛύρΑυλος». Διοργάνωση πολιτιστικός πολιτισμικός-αγροτουριστικός σύλλογος Δ.Δ. Κόκλας.

 

 •  Συμμετοχή στα <<Θερμοπύλεια>> στο χώρο των Θερμοπυλών. Συνδιοργανωτές: Δήμος Λαμιέων, Σύλογος << Θερμοπύλεια>> << Λαμιακή Πολιτεία>> Τεχνοχόρος Πολιτισμού. Με την καλλιτεχνική υποστήριξη των: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ.

 

 • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με θέμα: “Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει”.

Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον” στο , σε συνδιοργάνωση με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και την ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ “ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ”.

 


2008

 

 • 1ου διήμερου Συμποσίου για την Αρχαία Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον”   με σημαντικούς ομιλητές από το χώρο των Γραμμάτων και της Τέχνης. Διοργάνωση: Λογοτεχνική Ομάδα «Ιδεόπνοον».
 • Συναυλία στο αρχαιολογικό Μουσείο Κηφισιάς. Διοργάνωση: Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς.
 •  Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στην πόλη Vrhnika της Σλοβενίας στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών της πόλης προς τιμήν της Αργούς και των Αργοναυτών.

Διοργάνωση: Δήμος Βέρνικας, Ελληνική Πρεσβεία Λουμπλιάνας.

 

 • << Νέμεα 2008 >>.

Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής Τα σύγχρονα Νέμεα καθιερώθηκε να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το οποίο είναι το πιο καλοδιατηρημένο του αρχαίου κόσμου. Ξεκίνησαν το 1996 και διεξήχθησαν κανονικά το 2000, 2004 και 2008. Ως τώρα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1800 άνθρωποι από 45 χώρες, ηλικίας από 5 ως 97 ετών! Εκτός από τα αγωνίσματα δίνονται παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Στις πλαγιές του σταδίου κάθονται οικογένειες που συμμετέχουν στην εορτή μαζί με τους αθλητές. Στους αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται ξυπόλυτοι, σε αγώνες δρόμου φορώντας μόνο ένα λευκό χιτώνα στο αρχαίο αποδυτήριο και είναι χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπαίνουν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκινούν από τη λίθινη αφετηρία με τη βοήθεια του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης. Όπως στην αρχαιότητα, οι νικητές δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και λαμβάνουν ένα κλαδί φοίνικα. Στο τέλος της ημέρας στεφανώνονται με ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εμπορευματοποίηση των εκδηλώσεων και δεν υπάρχουν χορηγοί. Διοργανωτής των αγώνων είναι ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

 

 •  Συναυλία  στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας.

Επίσης ο Παναγίώτης Στέφος συνόδεψε μουσικά την κορυφαία ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου η οποία απήγγειλε το ποίημα «Βάσσες» του νομπελίστα Ιρλανδού Seamus Heaney. Επίσης διάβασε το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη, από την «Αναφορά στον Γκρέκο», που περιγράφει την επίσκεψή του στο ναό το 1937. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Πολιτισμού UNESCO Αρκαδίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ο Δήμος Είρας.

 

 

 •  Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς.

 • Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού, ΚΔ Εφορεία Αρχαιοτήτων, Πολιτισμός Οργανισμός του Δήμου και Πολιτιστικός Σύλλογος της Κριτσάς. Ξεχωριστή παρουσία είχαν τα κορίτσια και τα αγόρια της Σχολής Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού της Σοφίας Μαυροφόρου, τα οποία έντυσε η διάσημη ενδυματολόγος Αδριανή Νεοφύτου.

-Ζάππειο μέγαρο: συναυλία στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου.

Μέγαρο Μελά (Αθήνα): συναυλία στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου.

 

 

 

 

 

 

Αίθουσα συναυλιών Ωδείου Φ. Νάκας <<Αρχαία Όργανα: Καινούργιοι Ήχοι>> Mε 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, με όχημα τη μουσική. Η μουσική άρρηκτα δεμένη με την ζωή και την τέχνη στους αρχαίους χρόνους, μας βοηθά να πλησιάσουμε όχι μόνον την αισθητική αλλά και την ουσία του τρόπου ζωής και σκέψης των αρχαίων Ελλήνων Μία διαθεματική προσέγγιση της μουσικής με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

 

2007

 • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συναυλία Αρχαιοελληνικής Μουσικής στο πλαίσιο του 21ου Πανευρωπαϊκού Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Δ. Αβραμόπουλου

 

 • Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

 

 •  Συμμετοχή στην 1η Παγκόσμια Προβολή της ταινίας «300»

 

 •  Φάρσαλα : Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον” στα δημοτικά σχολεία της πόλης των Φαρσάλων

 

 • Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων  σε φοιτητές και καθηγητές του Berkley College of Music  στο Ωδείο Φίλλιπος Νάκας

 

 • Κυπαρισσία: Παγκόσμια μέρα μνημείων.  Ο Δήμος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Πόλης πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το ICOMOS στις 18 Απριλίου. Οι  Παναγιώτης και Μιχάλης Στέφος ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στο χώρο και στο χρόνο με τη συνοδεία 40 αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων

 

 • Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής αλλά και νέων συνθέσεων σε πανευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο στο ξενοδοχείο CARAVEL παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Δ. Αβραμόπουλου

 

 •   Ρωμαϊκή Αγορά – Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων σε πανευρωπαϊκό ακτινολογικό  συνέδριο ( European society of thoracic imaging)

 

 • Κορωπί:  Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής αλλά και νέων συνθέσεων στο πλαίσιο της διημερίδας με τίτλο: «Οίνος …γέφυρα πολιτισμού και παράδοσης» Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού

 

 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, αρχαία σοζώμενα κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις, που έχουν γραφεί ειδικά για τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα «συναντούν» τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση και δίνουν ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα: Διοργάνωση: Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κηφισιάς

 

 •  Λειψία – Συναυλία  στο Mendelssohn Haus.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την αρχαιοελληνική μουσική το σύνολο αρχαιοελληνικής μουσικής ΛύρΑυλος ερμήνευσε  σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις του συγκροτήματος, εμπνευσμένες από ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητος. Είκοσι μουσικολόγοι και πολλοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συζήτησαν  για τις επιδράσεις που έχει η μουσική των προγόνων μας, αλλά και όλη η αρχαία ελληνική γνώση γενικότερα, στις σύγχρονες επιστήμες. Χορηγοί της συναυλίας ήταν  το Ελληνικό Προξενείο στη Λειψία, ο ΓερμανοΕλληνικός Σύλλογος «Σπίτι των Ελλήνων της Λειψίας» και το Mendelssohn Haus

 

 • Πνύκα – 6ος Ευρωπαϊκός Μαθητικός διαγωνισμός αρχαίων ελληνικών.
 • Στην τελετή βραβεύτηκαν μαθητές από δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες και το Μεξικό που πρώτευσαν στον 6ο Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα: «Γνώση και κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού». Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

 • Λαγκάδα Χίου

Συναυλία με αρχαία σοζώμενα κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις, που έχουν γραφεί ειδικώς για τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα

 • Χίος, Ομηρούπολη – Oλονύχτιες  αναγνώσεις  της Ιλιάδας και της Οδύσσειας   με την ενεργό συμμετοχή του ακροατηρίου  στη Δασκαλόπετρα, με συνοδεία αρχαιοελληνικής μουσικής και όχι μόνο, απ’ το συγκρότημα «Λύραυλος. Διοργάνωση: Δήμος Ομηρούπολης, ΔHΠEΘE βορείου Αιγαίου, The  Readers  of  Homer

 

 • Χώρα Νέστωρος: Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής αλλά και νέων συνθέσεων στον προαύλιο χώρο του μουσείου όπου εκτίθεται η πολύ γνωστή τοιχογραφία η οποία εικονίζει τον βασιλιά Νέστωρα να παίζει λύρα.  Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου  Οικονομίας και Οικονομικών, του Ο.Π.Α.ΝΑ.Μ. και του  Δήμου Νέστορος

 

 •  Πάτρα : Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με γενικό τίτλο: «Πολιτισμικές Αλληλεπιδράσεις Δυτικής Ελλάδας & Νότιας Ιταλίας». Διοργανωτές: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής (πρόεδρος: Καθηγ. Στέφ. Παϊπέτης). Τιμώμενο πρόσωπο και κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα  Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

 

 • Κτήμα Νάσιουτζηκ: Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου
 •  Λαγονήσι: Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο Διεθνούς  Συνεδρίου
 • Πειραιάς, Νοσοκομείο Metropolitan: Συναυλία με αρχαία σοζώμενα κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του εκπαιδευτικού έτους 2007-2008
 •  Αθήνα, λόφοι Μουσών (Φιλοπάππου), Πνυκός, Νυμφών (Αστεροσκοπείο). Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία ευρωπαϊκή πολιτιστική εκδήλωση και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνδράμουν στη δημιουργία ενός πρόσφορου κλίματος για τη διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου. Στους δρόμους και τις γειτονιές των αρχαίων δήμων Μελίτης και Κοίλης, ο «Λύραυλος» παρουσίασε  την  μουσική παράσταση με τίτλο «Η αρχαία ελληνική μουσική μέσα απο τον Μύθο και την Ιστορία», παρουσία  δεκάδων μαθητών  γυμνασίου και λυκείου,  καθηγητών και  αρχαιολόγων.  Διοργ. Υπουργείο πολιτισμού-Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

 •  Πάρος : Ο Παναγιώτης Στέφος συμμετείχε μαζί με άλλους 120 μουσικούς(κυρίως παίχτες τσαμπούνας) στην “6η Πανγκυκλαδική  Μουσική Συνάντηση Λαϊκών  Πνευστών”. Μία πολλή σημαντική προσπάθεια που σκοπό έχει να αναδείξει και να διασώσει ένα μεγάλο κομμάτι της   Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, απόλυτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των ανθρώπων.   Οργάνωση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων), Επαρχείο Πάρου, Επαρχείο Κέας

 

 • Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Συναυλία με αρχαία σοζώμενα κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του εκπαιδευτικού έτους 2007-2008

 

 • Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς: Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο της τελετής απονομής τίτλων του ελεύθερου πανεπιστημίου.

 

 •  Ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο “αρχαίων ήχων άρμοσις” σε σκηνοθεσία Τζανέτου Κομηνέα. Ο  Παναγιώτης Στέφος και ο Λύραυλος είχαν την γενική μουσική επιμέλεια ( απόδοση αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, κατασκευή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων). Το ντοκιμαντέρ  αυτό εντάσσεται στη διδακτέα ύλη των σχολείων.
 • Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο διοργάνωσαν έκθεση με θέμα «Ἔδοξεν τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ. Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της», στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος. Ο Λύραυλος ανέλαβε την μουσική κάλυψη της έκθεσης.

2006

 • Cap Sounio Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου
 •  Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, Συναυλία στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου  με θέμα : Μάρκετινγκ Προορισμών και Χώρων Διοργάνωσης Εκδηλώσεων. (IMIC 2006)
 •  Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και  Οργάνων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  ΣΩΚΡΑΤΗΣ / ARION. Διοργάνωση : Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων «Γεν. Διευθ. Ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών θεμάτων, Διεύθυνση Ευρωπαϊκής ένωσης»
 • Ωδείο Φίλλιπος Νάκας : Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Berkley College of Music
 • Λάρισα : Συναυλία στο πλαίσιο του11ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών
 • 6-5-06 Δελφοί : Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – συναυλία στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου
 • Γκαλερί Ζουμπουλάκη : Συναυλία στο πλαίσιο των εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής της Σοφίας Καλλογεροπούλου

 

 •  Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς : συναυλία στο πλαίσιο του Πανελληνίου συνεδρίου της ένωσης Ελλήνων φυσικών Ελλάδος με τίτλο «επιστήμη και τέχνη»

 

 • Χίος : Συναυλία στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας
 • Αρτέμιδα : Συμμετοχή σε καλλιτεχνικό δρώμενο
 • Μουσείο Αρχίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) : Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων στο Διεθνές συμπόσιο «Επιστήμη και Τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη». Διοργάνωση: Εργαστήριο εφαρμοσμένης μηχανικής, Παν/μιο Πατρων, Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής. (πρόεδρος: Καθηγ. Στέφ. Παϊπέτης)

 

 

 

 • Ν. Φιλαδέλφεια : Συναυλία στο 4ο Φεστιβάλ Αλησμόνητων Πατρίδων

 

 • Συνεδριακό Θεσσαλίας –  Διεθ. Συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και εκπαίδευση» : Παρουσίαση της μουσικής παράστασης “Με Όχημα την Μουσική Ταξιδεύουμε στο Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον”

 

 •  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Συμμετοχή του Λύραυλου στην  Παρουσίαση της νέας πολυμορφικής έκδοσης του μνημειώδους έργου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» των εκδόσεων ΔΟΜΗ.

 

 • Βιβλιοπωλείο Ιανός. Μουσικό δρώμενο με παράλληλη απαγγελία αποσπασμάτων από την Ιλιάδα & την Οδύσσεια (εκδόσεις Μαΐστρος), στην ανώνυμη πεζή μεταγραφή του 1932.

 

 • Ιορδανία – Ο Παναγιώτης Στέφος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές μουσικό forum που έγινε στην Aqaba με θέμα τις αρχαίες άρπες (λύρες). Συμμετείχαν μουσικοί από τη Ευρώπη και από τον Αραβικό κόσμο. Διοργανωτές : Υπουργείο Πολιτισμού Ιορδανίας, UNESCO, European Commission in Jordan.

Στη φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Andy Lowings, Luis Paniagua, Παν. Στέφος – αναδεικνύοντας την άρπα της Ούρ.

 

 

 •  Ο.Α.Κ.Α. Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο : Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων στο πλαίσιο του 2ου Επιμορφωτικού Συνεδρίου «Καλλιτεχνική δημιουργία και προσωπική ολοκλήρωση». Διοργάνωση : Συνοδική Επιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 •  Θεσσαλονίκη. Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας. Μουσική συμμετοχή στη εκδήλωση «Η μαγική Ορχιδέα της Χίου». Συνδιοργανωτές : Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης ‘Η Αγία Μαρκέλλα’, Νομ. Αυτοδιοίκηση Χίου, Δήμος Θέρμης, Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας.
 • Υπουργείο Πολιτισμού (Αμφιθέατρο). Συναυλία στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου ημερολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού(Γενική επιμέλεια Βιβής Βασιλοπούλου, Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς),από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη

 

 

 


2005

 •  Αμβούργο: συναυλία και θεατρικό δρώμενο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

 

 •  Χολαργός, Συναυλία και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο: Εισαγωγή στο έτος Περικλέους. Διοργ. Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δήμος Χολαργού.

 

 •  Δελφοί: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Συναυλία και έκθεση αρχαιοελληνικών οργάνων στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «the economics of blood» .
 •  Βοτανικός: συναυλία στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου.
 • Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς : συναυλία στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Ιατρικού συνεδρίου με θέμα: «από τους γονείς στα παιδιά ». Διοργάνωση: Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία », Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος, Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)

 

 • Ξενοδοχείο Saint George Lykabettus: Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και Αρχαιοελληνικών Οργάνων σε Στελέχη του National Geographic.

 

Συναυλία Λύραυλου στην Πινακοθήκη Corcoran της Ουάσινγκτον

 

 • Πάντειο Πανεπιστήμιο: Ο Λύραυλος παρουσίασε την ύδραυλη καθώς και άλλα 20 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα στο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

 

 •  Μαρούσι, αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχιακού Μεγάρου : Συναυλία στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής συζήτησης με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός Συμβολή στην Ειρήνη».

 


2004

 •  Συναυλία στο “Χοροθέατρο ΡΟΕΣ”. Συμμετοχή στο εναλλακτικό φεστιβάλ του θεάτρου με τίτλο ΔΙΑ-ΡΟΕΣ.
 •  Συναυλία στον Χώρο Εικαστικών Εργαστηρίων “΄Λέσχη” στον Κεραμεικό.

 

 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ‘ Συναυλία και εκπαιδευτικό σεμινάριο στο κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης.

 

2004 / Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ο Παναγιώτης Στέφος, σε συνεργασία με τον κο Χατζημιχελάκη, συνθέτη της μουσικής σύνθεσης της τελετής, δημιουργεί το ηχητικό περιβάλλον με τα κοχύλια και κατασκευάζει τα σείστρα που κραδαίνουν οι ιέρειες στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης.

Περισσότερα για την συμμετοχή του Λύραυλου στην διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2004

 

 

 

 • Σουηδία  – Σειρά εκπαιδευτικών συναυλιών σε ελληνικά και σουηδικά σχολεία στην Στοκχόλμη και την Ούρσα.
  Παρουσίαση της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στα εγκαίνεια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Καρυδάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης Ούρσα.

 

 • Βρυξέλλες. Σειρά συναυλιών σε διάφορα venues, όπως το Ευρωπαικό Σχολείο, ο Καθεδρικός Ναός του Άντερλεχτ και η ιστορική αίθουσα Senghor. Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου. Bασικοί διοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Ελληνική Πρεσβεία Βελγίου, κα.

 

 

 

 • Μουσικό Θέατρο Βόλου. Συναυλίες στην Παλαιά Ηλεκτρική και στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

 

 • Κωνσταντινούπολη.
  Παράσταση του “Μοσκώβ Σελήμ” του Βιζυηνού.
  Μια παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αλίμου σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δούκα που παρουσιάστηκε στην κεντρική Αίθουσα της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο Φανάρι.
  Μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Παναγιώτης Στέφος.

 

 •  ΖΕΦΥΡΙ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δήμου Ζαφειρίου Αττικής. Εκδήλωση για την Ολυμπιακή Παιδεία.

 

 •  ΑΛΙΜΟΣ. Παράσταση του “Μοσκώβ Σελήμ” του Βιζυηνού. Μια παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αλίμου σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δούκα.
 • ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Συναυλία στην ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ και στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
  Οι συναυλίες έγιναν στο πλαίσιο εορτασμού της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαική Ένωση, στο φεστιβάλ “ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”,
  υπό την αιγίδα της Πολωνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και της ελληνικής Πρεσβείας στην Βαρσοβία.

 

 •  ΧΑΝΙΑ, Παρουσίαση Αρχαιοελληνικής Μουσικής και των Οργάνων στα Νεώρια [Παλιό Λιμάνι]. Εκατοντάδες παιδιών από διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες βίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τους ήχους και την αισθητική των αρχαιοελληνικών οργάνων. Επιμέλεια ηχητικού περιβάλλοντος με κοχύλια και σείστρα κατά τον απόπλου του ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

 

 • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON ΑΘΗΝΩΝ. Καλλιτεχνικό μέρος στην Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου INDIANAPOLIS.

 

 •  SAINT CATHERINE COLLEGE, ΑΘΗΝΑ. Συναυλία εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

 

 • ΣΟΡΒΟΝΝΗ, ΠΑΡΙΣΙ. Συναυλία στο κεντρικό, ιστορικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 110 χρόνων από την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων με πρωτοβουλία του βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του Δημητρίου Βικέλλα.
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των γαλλικών Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Παρισιού, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, του προέδρου της Σορβόννης κου Ζάν Ρομπέρ Πιζέ και οργανώθηκε από τον κο Γιώργο Αρχιμανδρίτη, γενικό εκπρόσωπο του ελληνογαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Δελφύς”.

 

 • Νέα Καρβάλη Καβάλας, Χωριό ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ, . Συμμετοχή στο Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ “ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ”. Συνδιοργανωτές: Νομαρχία Καβάλας, Δήμος Καβάλας, Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

 

 • ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ Κέρκυρας. Σεμινάριο και συναυλία στο πλαίσιο της ΘΕΡΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΙΟΝΙΟΥ Πανεπιστημίου.

 

 • ΛΑΥΡΙΟ. Συμμετοχή με συναυλία στον κύκλο εκδηλώσεων με την επωνυμία ΚΕΝΤΑΥΡΕΙΑ 2004, στο Παλαιό Μηχανουργείο. Διοργανωτές: Δήμος Λαυρίου, Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.

 

 • Συμμετοχή στον κύκλο εκδηλώσεων της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ με την επωνυμία “ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ”, 15-16-20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, συναυλίες στην Πλάκα, στην Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 23-24-26-27-28 στο Μουσείο Λαικών Οργάνων (Πλάκα)
 •  ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΩΝ. Εκτέλεση μουσικής σύνθεσης του Θεόδωρου Αντωνίου, από μικρό μουσικό σύνολο και αρχαιοελληνικά όργανα, με σολίστ τον  Παναγιώτη Στέφο – στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης έργων του Ευθύμη Βαρλάμη με τίτλο “Μάνα Ολυμπιάδα / Η δύναμη της αγάπης”.
 •  ΚΕΡΚΥΡΑ. “Η Ραψωδία της Θάλασσας – Οδύσσεια 1.” Σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου: Θάνος Μιχαλάς. Μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Παναγιώτης Στέφος.
 •  ΒΟΛΟΣ – Πολυθέαμα Αργοναύτες. Μια μεγάλη καλλιτεχνική παραγωγή στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών Δρωμένων της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Παραγωγή: Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Δήμου Βόλου και “Αθήνα 2004.” Σε μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου και με την συμμετοχή του Τσέχικου Θεάτρου Laterna Magica. O Λύραυλος ήταν ένα από τα μουσικά σχήματα που συμμετείχαν στο μουσικό μέρος της μεγάλης αυτής παράστασης.
 • ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004 στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Συμμετοχή με το σύνολο Κοχυλιών του Παναγιώτη Στέφου “ΑΝΕΜΟΣ”.

 

 

 • ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ. Συναυλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης ΦΙΛΙΠΠΕΙΑ 2004. Διοργανωτής: Σύλλογος Μελέτης και Διάδοσης του Ελληνικού Λόγου Νομού Ημαθίας. Συνδιοργανωτής: Δήμος Βέροιας.

2003

 • BOSTON UNIVERSITY [ΗΠΑ] και CONCORDIA UNIVERSITY του Μόντρεαλ [ΚΑΝΑΔΑΣ].

Συναυλίες και σεμινάρια στα πανεπιστήμια
Oι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 • Γερμανικό Ινστιτούτο GOETHE – Έλληνες και ξένοι συνθέτες γράφουν μουσική για αρχαιοελληνικά όργανα – Μια μεγάλη συναυλία σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

 

 • Συναυλίες στις Βρυξέλλες, στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων και στο Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαικής Ένωσης. Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου. Διοργάνωση Υπουργείο Πολιτισμού.

 

 • Αλεξανδρούπολη – Συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

 • Διεθνές Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη. Για πρώτη φορά ελληνικό συγκρότημα Αρχαίας Μουσικής συμμετέχει σε αντίστοιχο Φεστιβάλ στο οποίο κατά κανόνα παρουσιάζονται συγκροτήματα Αναγεννησιακής και Μεσαιωνικής Μουσικής.
  Χορηγός: Ελληνοσουηδική Επιτροπή.
 •  ΠΝΥΚΑ. Εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτισμού από όλες τις Ευρωπαικές χώρες.

Φορέας διοργάνωσης: Πολιτιστικό σωματείο “Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά”.

 

 • Συναυλία και σεμινάριο στο πλαίσιο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ 2003.
 • Συναυλία στο Μόντρεαλ στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Ελληνική Κοινότητα.

 

 • ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ. Συμμετοχή στην καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιμή του αμερικανού συγγραφέα Στήβεν Πρέσσφιλντ με αφορμή την παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου του “Οι Πύλες της Φωτιάς”. Διοργανωτές Δήμος Σπάρτης και Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα.

 

 • Χίος, ΟΜΗΡΕΙΟΝ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Ομηρικό συνέδριο. Εισήγηση του Π. Στέφου με θέμα η Μουσική στον Όμηρο.
  Δρώμενο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής με απαγγελία ομηρικών ύμνων από την ηθοποιό Ράσμη Τσόπελα, και ραψωδιών με συνοδεία αρχαίων οργάνων.

 

 • Ελευσίνα – Αισχύλεια. Συναυλία, μουσική σύνθεση και εκτέλεση σε απόσπασμα από το έργο Χοηφόρες του Αισχύλου. Σκηνοθεσία Ρ. Καπετανάκη, Θεατρικό σχήμα “Πολύτροπος Μούσα”.

 

 •  ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. «Η αρχαία ελληνική μουσική μέσα απο τον Μύθο και την Ιστορία». Εκδήλωση στο πλαίσιο του κύκλου ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ.

2002

 

 • Συναυλία στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ στο πλαίσιο Λογοτεχνικής Βραδιάς.

 

 •  Συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης.

 

 • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ, παρουσίαση της παράστασης Λυρωδία. Μια μουσική παράσταση του Παναγιώτη Στέφου όπου η Λυρική ποίηση συναντάει την Αρχαία Ελληνική Μουσική.

 

 • ΑΣΠΙΔΑ του Μενάνδρου. Παράσταση σε διασκευή και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μαρδά. Μουσική σύνθεση και εκτέλεση, Παναγιώτης Στέφος.

 

 • Πρώτα Παμβοιώτια Άθλα – αναβίωση του αρχαίου Πεντάθλου στο Στάδιο Αλιάρτου της Βοιωτίας. Τα μουσικά όργανα δίνουν ρυθμό και ώθηση στους αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

 • Συναυλία  στο Ωδείου «Φίλιππος Νάκας».

 

 • Συναυλία στη μουσική σκηνή «Φωνές».
 • Συμμετοχή στην Τελετή Aφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Αγώνες του SALT LAKE CITY. Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας.

 

Συναυλίες Λύραυλου 2012-2020

Ο ΛύρΑυλος δίνει ιδιαίτερο βάρος σε παραστάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμόζονται ειδικά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και φυσικά για Μουσικά σχολεία και Ωδεία.

Σχόλια των εκπαιδευτικών για το έργο του Λύραυλου

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για την διοργάνωση και την παρουσίαση μουσικής παράστασης.