ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Συναυλίες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής 

Ο Λύραυλος έχει ήδη στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό συναυλιών και εμφανίσεων, πράγμα που επέτρεψε στα μέλη του να ασκηθούν, να δοκιμαστούν και να αποκτήσουν πολύ διευρυμένο ρεπερτόριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με τον χώρο, τον χρόνο, την αφορμή, τον θεματικό άξονα και τους στόχους κάθε διοργάνωσης, ο Λύραυλος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ιδιαίτερα διαμορφωμένες προτάσεις, πάντα με επίκεντρο την Αρχαία Ελληνική Μουσική, τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα και τον μοναδικό τους ήχο. 

Μια μουσική παράστασή μας, είναι εκείνη που εστιάζει στα σωζόμενα αρχαιοελληνικά κομμάτια και αποκλειστικά σε αυτά. Αυτά τα «μουσικά κείμενα», που αποτελούν τη μόνη αυθεντική και γνήσια μουσική μας παρακαταθήκη από την αρχαιότητα, δεν υπερβαίνουν δυστυχώς στον αριθμό τα 61, και τα περισσότερα είναι αποσπασματικού χαρακτήρα. Ο Λύραυλος παρουσιάζει μια επιλογή, δίνοντας φυσικά βάρος σε όσα μας έχουν παραδοθεί σε καλύτερη σχετικώς κατάσταση.

 

 

Με πολύχρονη και προσεκτική έρευνα του πλούτου της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης στο σύνολό της, Από συναυλία του Λύραυλουαρχαίας και μεταγενέστερης, ο Λύραυλος έχει διευρύνει το ρεπερτόριό του, εντάσσοντας και παρουσιάζοντας διαχρονικές μελωδίες και δημοτικά τραγούδια, που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική. Ακούσματα γνωστά και ιδιαίτερα δημοφιλή – όπως τα σμυρναίϊκα, τα ηπειρώτικα, τα θρακιώτικα, κλπ. – αποκτούν άλλη διάσταση και δυναμική με τα ηχοχρώματα αρχαίων και παραδοσιακών οργάνων.

Νέες συνθέσεις, που έχουν γραφεί ειδικώς για τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα “συναντούν” την σύγχρονη νεοελληνική ποίηση και δίνουν ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή πρόταση που δημιουργεί αίσθηση και μπορεί να συγκινήσει ένα ευρύτερο κοινό.

 


 

Πολύ συχνά ο Λύραυλος υιοθετεί τον ισορροπημένο σχεδιασμό / συνδυασμό όλων των παραπάνω, δίνοντας κατά περίπτωση, μεγαλύτερο βάρος στο ένα ή το άλλο είδος. Η επαφή με τα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα βοηθά στην άμεση εξοικείωση του ακροατή με τα αρχαία όργανα και δημιουργεί δέος.

Το πέρασμα στις νέες συνθέσεις επιβεβαιώνει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα αυτών των οργάνων αλλά και καθηλώνει με την μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το άκουσμά τους. Τέλος, η διασκευή γνωστών μελωδιών απελευθερώνει τον ακροατή από χρονικές και καλλιτεχνικές συμβάσεις, επιτρέποντας του να βιώσει την διαχρονική ουσία της μουσικής.

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παγκόσμιο sυνεδρίο της Εuroclassica:      «Οι κλασικές σπουδές στην Ευρώπη και ο Όμηρος στον κόσμο»