“Τα σύνεργα του Απόλλωνα”

Εγκεκριμένο και προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου

(διαβάστε τα σχόλια των εκπαιδευτικών)

 


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

20 σπάνια Αρχαιοελληνικά και Παραδοσιακά μουσικά όργανα ζωντανεύουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών. Από τη “θεία” Λύρα του Απόλλωνα, την Ομηρική Φόρμιγγα, τα κοχύλια, τις σάλπιγγες έως το μελωδικό αυλό, αλλά και οι “επιβιώσεις” τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου), οδηγούν τα παιδιά στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας, στις δημόσιες γιορτές, στο αρχαίο θέατρο, όπου συμμετέχουν με όλη τη σημασία του όρου

O Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου είναι ο άνθρωποι πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που παρουσιάζουν, παίζουν, τραγουδούν και επικοινωνούν με ένα τρόπο χαρισματικό, ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών και ζωντανεύουν με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό τον πλούτο της Αρχαιοελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής.


Για πρώτη φορά ο θαυμαστός κόσμος της αρχαιοελληνικής και παραδοσιακής μουσικής, παρουσιάζεται για τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν με μια νέα ματιά τον μουσικό Πολιτισμό της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας.

Τα ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα, η προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και η γνώση για τα υλικά και τους τρόπους  κατασκευής των οργάνων, συμπληρώνουν αυτό το  μελωδικό ταξίδι που αποτελεί για τον καθένα μια εμπειρία ζωής.

  • Τα προγράμματά μας έχοντας μεγάλη παιδαγωγική και καλλιτεχνική αξία, έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν επιτύχει να προσφέρουν στους μαθητές όλων των βαθμίδων: γνώση – ουσιαστική ψυχαγωγία – άνοιγμα οριζόντων – αφύπνιση της μουσικότητας – συγκίνηση – οικολογική συνείδηση – καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και της εφευρετικότητας,  μέσα από τη δύναμη της μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο της «πληροφορίας».

 


Έρευνα και κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων   Μετά από εξαντλητική 10ετή έρευνα και παρατήρηση αμέτρητων ιστορικών πηγών διεθνώς, προχωρήσαμε στην ανακατασκευή 40 μουσικών οργάνων της Αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο στην σχηματική πιστότητα αλλά και στη λειτουργικότητα. Είναι όργανα, που με τρόπο μουσικό και όχι “μουσειακό”, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, συγκινούν με την ιστορία τους και με τον ήχο τους, συνομιλούν με την ποίηση, το θέατρο, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη γλώσσα και την ιστορία,  δίνοντας δημιουργική έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους.


Η σύνδεση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής με τη νεότερη παραδοσιακή, δεν είναι απλώς χρήσιμη για να συμπληρώσουμε ένα σημαντικό κενό της Ελληνικής κουλτούρας, αλλά βοηθούν άμεσα με έναν τρόπο δημιουργικό στην εμβάθυνση του πολυεπίπεδου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και στην πιο ουσιαστική κατανόηση του.


(Μια παρένθεση)

Στα “Σύνεργα του Απόλλωνα” έχουμε συμπεριλάβει
όργανα και τραγούδια από την 2η παράστασή μας

“Ο Ήχος της Ανακύκλωσης”