ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο ΛύρΑυλος ( Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ) του Παναγιώτη Στέφου συμμετέχει στον: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Απόλυτη επιτυχία στον Ολονύχτιο Μαραθώνιο Ανάγνωσης της Οδύσσειας του Ομήρου στην Κω.

Ένας ολονύκτιος μαραθώνιος ανάγνωσης της Οδύσσειας του Ομήρου το περασμένο Σάββατο στη Κω, στο μεσαιωνικό Κάστρο της Πόλης. Αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου διάβασαν από τον πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, τον Μητροπολίτη Κω Ναθαναήλ, τον δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση και πολλούς ξένες επισκέπτες.

Περί τους εκατόν πενήντα εθελοντές όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διάβασαν ένα προκαθορισμένο απόσπασμα της Οδύσσειας για λίγα λεπτά στη γλώσσα του ο καθένας.

Οι «Αναγνώστες του Ομήρου» έχουν διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων με ιδιαίτερη απήχηση στην Αλεξάνδρεια, στη Νέα Υόρκη, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, στην Τροία της Τουρκίας, στη Σικελία, στη Μάλτα και αλλού, ενώ στην Ελλάδα τα «Ομηρικά Τραγούδια» έχουν παρουσιαστεί και στη Δασκαλόπετρα Χίου από το Δήμο Ομηρούπολης.

Η «Οδύσσεια» του αναγνωστικού μαραθώνιου, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, ξεκίνησε στις 8 μ.μ. με συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής. Τους στίχους του Ομήρου συνόδευε μουσικά το σύνολο αρχαιοελληνικής μουσική «Λύραυλος-Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρνομιάς».(www.lyravlos.gr)

Οι ακροατές – θεατές είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια και να δουν και να ακούσουν ζωντανά μια σειρά από 30 ανακατασκευασμένα όργανα, όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κέρας, Σάλπιγγες κ.τ.λ. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη με κομμάτια της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής (ριζίτικο, θρακιώτικο κ.α.), στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας.

Οι ‘Ημέρες Ομήρου’ πραγματοποιήθηκαν με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω υπό την αιγίδα και συμμετοχή του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Οι Αναγνώστες του Ομήρου” (www.thereadersofhomer.org) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Κάθριν Χόλγουιν (του Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας) και του Γιάννη Σιμωνίδη (πρεσβευτή Ελληνισμού για το 2009), την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ (www.emse.gr) και το Ίδρυμα “Maria Tsakos” της Ουρουγουάης (www.fundacionmariatsakos.org) υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Λαριέρα (πρέσβειρας του Ελληνισμού για το 2010). πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ