Συναυλία Λύραυλου στην Πινακοθήκη Corcoran της Ουάσινγκτον

Για την Συναυλία του Λύραυλου
στην Πινακοθήκη Corcoran της Ουάσινγκτον

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005

Ερμηνείες σπάνιων μουσικών συνθέσεων της αρχαίας Ελληνικής μουσικής παρουσίασε χθες στην Πινακοθήκη Corcoran της Ουάσιγκτον το συγκρότημα αρχαιοελληνικών οργάνων «ΛύρΑυλος». Η συναυλία ήταν το πρώτο από τα δύο πολιτιστικά αφιερώματα στην Ελλάδα, που διοργανώνονται από την Πινακοθήκη Corcoran σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Την επιμέλεια της συναυλίας είχε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το οποίο παρουσίασε, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το αρχαίο μουσικό όργανο «Ύδραυλις» [φωτογραφία αριστερά], πρόδρομο του μετέπειτα εκκλησιαστικού οργάνου.

Ερμηνεύθηκαν διασωθέντα αποσπάσματα από αρχαιοελληνικές συνθέσεις, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ.Χ., – μεταξύ αυτών ο Επιτάφιος του Σεικίλου (2ος αιώνας π.Χ.), απόσπασμα του Ορέστη, από την ομώνυμη τραγωδία, με μουσική που έγραψε ο ίδιος ο Ευριπίδης (5ο αιώνας π.Χ.) και δύο Δελφικοί ύμνοι (127π.Χ.) αφιερωμένοι στον θεό Απόλλωνα.

Την ιστορική συνέχεια της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ανέδειξε το συγκρότημα «ΛύρΑυλος» με συνθέσεις από την νεότερη ελληνική μουσική παράδοση, στις οποίες διατηρούνται ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Θερμές ήταν οι εκδηλώσεις του κοινού προς τους μουσικούς, ενώ μεταξύ των θεατών ήταν εκπρόσωποι αμερικανικών πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και μουσικολόγοι, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, ενώ πολλοί από αυτούς, όπως και εκπρόσωποι των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών, που εδρεύουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί η συναυλία στην Ουάσιγκτον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Χορηγοί της σπάνιας αυτής μουσικής εκδήλωσης ήσαν το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Πηγή: voiceofgreece.gr

Προτάσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας για την παρουσίαση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στον χώρο σας, με τη μορφή συναυλίας είτε εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Συναυλίες