Ανακατασκευή Αρχαίων Μουσικών Οργάνων

Η ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων είναι βασικό σκέλος του έργου του Παναγιώτη και του Μιχάλη Στέφου, το οποίο υποστηρίζεται από ολοκληρωμένη μελέτη επάνω στην αρχαία ελληνική μουσική. Η εξαντλητική έρευνα σε μουσεία, η σχολαστική συγκέντρωση πάσης φύσεως πηγών και ο σχεδιασμός / αποτύπωση και κατασκευή των οργάνων είναι θεμελιώδες κυριολεκτικά στοιχείο της εργασίας του Λύραυλου.

Στόχος η δημιουργία όσο το δυνατόν πιο πιστών αντιγράφων, που δεν θα λειτουργούν απλά ως γοητευτικές «μακέτες» αλλά ως πλήρη όργανα, που θα αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις σωζόμενα μουσικά κείμενα αλλά και νέα σύχγρονα και παραδοσιακά τραγούδια.

Είναι όργανα πλήρως λειτουργικά και ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, συγκινούν μικρούς και μεγάλους με την ιστορία τους και με τον ήχο τους, ανοίγοντας ορίζοντες και δίνοντας έμπνευση παράλληλα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ιστορία, τη μουσική, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη γλώσσα και το θέατρο.


 

Η πιστότητα και η χρήση των φυσικών υλικών

Η συνδυαστική μελέτη όλων των πηγών οδήγησε στον σχεδιασμό των αρχαίων οργάνων με αρκετή ασφάλεια και πιστότητα, επιτρέποντας το πέρασμα στο πιο δημιουργικό ίσως κομμάτι, την ίδια την κατασκευή των οργάνων.

Κάνοντας χρήση των πρωτότυπων υλικών, όπως έλατο, δρύ, οξιά, καρυδιά, καλάμι, εντέρινες χορδές, καύκαλα χελώνας, δέρμα, ιχθυόκολλα και ξυλόκαρφα κ.α. προσεγγίζουμε ακόμη περισσότερο τους αρχαίους ήχους.

Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε φορά, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όσο και των αμιγώς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο Λύραυλος παρουσιάζει από κοντά στο κοινό τα μουσικά όργανα.

Στις προτάσεις μάλιστα του Λύραυλου περιέχεται η δυνατότητα εκπαιδευτικού προγράμματος ειδικά επάνω στα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής των μουσικών οργάνων της αρχαιότητας.

Η διαδικασία αυτή για τα παιδιά δεν είναι απλά δημιουργική, αλλά κυριολεκτικά μαγική!