ΕΝΑ  ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ  ΜΕ  ΕΡΓΟ  ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ

Ο “ΛύρΑυλος” δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και καθηγητή μουσικής,  ο οποίος με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε  40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός συνόρων.

Από το 2004 ο Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου συνεχίζουν και εξελίσσουν μαζί με τον Παναγιώτη την έρευνα και την ανακατασκευή των αρχαιοελληνικών οργάνων και δημιουργούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με Όχημα τη Μουσική,  Ταξιδεύουμε   στην  Αρχαία και  Νεότερη Ελλάδα», το οποίο παρουσιάζεται με επιτυχία για 16η χρονιά σε Ελλάδα και Κύπρο.


Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα,  ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. «Η αρχαία ελληνική μουσική μέσα από τον Μύθο και την Ιστορία».

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Ηρώδειο,  τις πόλεις στο εξωτερικό όπως: Βαρσοβία, Λειψία, Στοκχόλμη, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Κοπεγχάγη, έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του, με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  ευρύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων  της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως,  συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ.

Το εκπαιδευτικό  έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις και συναυλίες  σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, ConcordiaMontreal, Vienna University),συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες,  σε συνεργασία με το Υπ.Πολιτισμού.

Σε συνεργασία με  Γραφεία   Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς  απ’ όλη τη χώρα.

Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 ( Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο “Αρχαίων Ήχων Άρμοσις“, καθώς και η συμμετοχή    στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων   με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα» όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλο το νομό Αττικής.


 

Σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και με τοπικούς φορείς έχει δώσει συναυλίες στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, στην Αρχαία Λατώ, στην Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου, στο Ναό του Διονύσου της Νάξου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πνύκα κ.α.  

 Έχει συμπράξει σε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλες, στη Χίο και στην Κω.

Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία  του  συνόλου στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία.

Τον Ιούνιο του  2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια, για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής  μουσικής από το μουσικό σχήμα Λύραυλος.

Τον Αύγουστο 2016, έδωσε συναυλία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της  Euroclassica  με θέμα: «Οι κλασικές σπουδές στην Ευρώπη και ο Όμηρος στον κόσμο»,  καθώς και στο  Διεθνές Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» στην Αρχαία Ολυμπία.

 

            Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τον Σεπτέμβριο του 2016 έδωσε συναυλία στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μουσικοθεραπείας (12th  European Guided Imagery & Music (GIM) Conference), καθώς και συναυλία στο πλαίσιο των «Αισχυλείων» στην Ελευσίνα.Τον Μάιο του 2018 πλαισίωσε  τα εγκαίνια της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου». Τον Ιούνιο επίσης συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή  Γιορτή Μουσικής παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση  “Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι”, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αποσπάσματα της  παράστασης μεταδόθηκαν μέσω του πρακτορείου Reuters σε δεκάδες ειδησεογραφικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2018, 500 σύνεδροι από 60 χώρες που παρευρέθηκαν στο 36ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΒΒΥ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  θαύμασαν τον ήχο του Λύραυλου.

2019: Συναυλία στο Κoυφονήσια Classical Music Festival και στις εκδηλώσεις «Πάνας Δρώμενα» στον Ψηλορείτη (Δήμος Αμαρίου).

Σε όλη αυτή την πορεία ο διαχρονικός ήχος της Ελλάδας  πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τα παραδοσιακά μας όργανα και τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής,της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.