Ο Ήχος της Ανακύκλωσης

Η ομάδα του ΛύρΑυλου παρουσίάζει μια διαδραστική μουσική παράσταση
με 30 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από Ανακυκλώσιμα υλικά  και υλικά της Φύσης
τα οποία δε βγάζουν απλώς ήχο, αλλά παίζουν εξαίσια μουσική!

 

Τραγουδάμε ζωντανά μαζί με τα παιδιά δεκάδες γνωστά τραγούδια!

(παιδικά-παραδοσιακά-musical κ.α.)


Εκπαιδευτικοί στοχοι

Ο σκοπός του προγράμματος εστιάζει κυρίως στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών μέσω της μουσικής δημιουργίας.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει μια σύνθετη καλλιτεχνική εμπειρία που θα «ταξιδέψει» το κοινό (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) και θα το «κατακτήσει» μέσα από τη δύναμη της μουσικής.

Με αυτά τα όργανα  τα παιδιά θα φτιάξουν άμεσα μικρά μουσικά σύνολα και θα μπορέσουν να συνοδεύσουν το τραγούδι και τον χορό στις γιορτές και στις παρέες.

  • Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία λειτουργούν προγράμματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπιες της υπερκατανάλωσης υλικών αγαθών. Δυστυχώς όμως κάποιοι δυνατοί του πλανήτη μας επιβάλουν μέσω της διαφήμισης να αγοράσουμε πράγματα που δεν τα έχουμε πραγματική ανάγκη.

 

Μελωδικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

Πιστεύουμε ότι εάν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία κατασκευής ενός παιχνιδιού η ενός μουσικού οργάνου μαθαίνει να εκτιμά καλύτερα το κάθε αντικείμενο που υπάρχει γύρω του, να εκτιμά τα διάφορα  υλικά που μας περιβάλουν, την εργασία και τον μόχθο διαφόρων επαγγελμάτων και φυσικά την χαρά που μας προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης εάν το παιδί ζητήσει την συνεργασία  του παππού, της γιαγιάς και των γονέων, αυτή η ευχάριστη  διαδικασία συμβάλει στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το «αγοράζω παιχνίδι – πετάω παιχνίδι» που αδειάζει της τσέπες μας και γεμίζει τον κάδο σκουπιδιών.

Η χαρά της δημιουργίας

Εάν τα όργανα που θα φτιάξει ο μαθητής δεν παράγουν τον επιθυμητό ήχο θα παραμείνουν στο ντουλάπι του σχολείου ανενεργά. Εάν όμως αξιοποιηθεί  στο μέγιστο την ηχητική των υλικών ( πλαστικό, χαρτί,ξύλο, δέρμα, μέταλλο, γυαλί, καλάμι,κ.α. ) θα έχουμε μουσικά όργανα που θα βοηθήσουν τον μαθητή  να αγαπήσει τη μουσική,την φυσική την τεχνολογία και άλλα μαθήματα.


Σχόλια εκπαιδευτικών που έχουν παρακολουθήσει