Για την Συμμετοχή του Λύραυλου
στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

 

“Αυτοί οι Αγώνες ήταν αξέχαστοι, ονειρεμένοι Αγώνες…”
Ζάκ Ρόγκ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 αναγνωρίστηκαν από τη διεθνή Κοινότητα ως εξαιρετικοί από κάθε άποψη. Η πόλη της Αθήνας και η Ελλάδα υποδέχτηκαν τους Αγώνες, τους αθλητές και τους φιλοξενούμενους με πραγματικό αίσθημα αγάπης και τους επιφύλαξαν – αλλά και σε όλο τον πλανήτη – μια ανεπανάληπτη γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Σαφώς θα υπάρξουν από εδώ και πέρα Αγώνες με μεγαλύτερα επιτεύγματα, και τα ρεκόρ που σημείωσε η Αθήνα θα ξεπεραστούν. Δύσκολα όμως θα ξεπεραστεί η Αισθητική αυτής της διοργάνωσης και το κλίμα γιορτής και εγκάρδιας φιλοξενίας που επιφύλαξε στους επισκέπτες της η μοντέρνα πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Πρώτη και εξαιρετικά σημαντική στον κύκλο των μεγάλων “Ολυμπιακών” εκδηλώσεων υπήρξε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στις 25 Μαρτίου 2004. Ο Παναγιώτης Στέφος συμμετείχε στη δημιουργική ομάδα, συνεργαζόμενος με τον συνθέτη Γιώργο Χατζημιχελάκη. Ειδικότερα δημιούργησε ηχητικά περιβάλλοντα με την χρήση κοχυλιών και σείστρων. Ο ήχος των κοχυλιών “έντυσε” ένα δρώμενο με νέους, ενώ κατασκευάστηκαν, ειδικά για την Τελετή, σείστρα τα οποία κράδαινε ο χορός των ιερειών στο κλείσιμο του καλλιτεχνικού μέρους. H δουλειά και των δύο σημαντικών μουσικών προσαρμόστηκε και εντάχθηκε ιδανικά στο πνεύμα και την αισθητική της Τελετής την οποία με έμπνευση και πάθος επιμελείται για πάρα πολλά χρόνια τώρα η κα Μαρία Χόρς.

Στις 16 Ιουνίου 2004 ο Λύραυλος  είχε την τιμή να πραγματοποιήσει μια Συναυλία στο κεντρικό, ιστορικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 110 χρόνων από την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων με πρωτοβουλία του βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του Δημητρίου Βικέλλα. Η σημαντική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των γαλλικών Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Παρισιού, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, του προέδρου της Σορβόννης, κου Ζάν Ρομπέρ Πιζέ και οργανώθηκε από τον κο Γιώργο Αρχιμανδρίτη, γενικό εκπρόσωπο του ελληνογαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Δελφός”.

Ο Λύραυλος εξάλλου με πολύ χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων να συμμετάσχει στον κύκλο των καλλιτεχνικών / πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης κατά την περίοδο των Αγώνων. Με τον τίτλο “ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ” η Αθήνα έλαμψε χάρη σε ένα πρόγραμμα ατελείωτων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που επιβεβαίωσαν τον τίτλο της ως μιας πρωτεύουσας του Πολιτισμού. Ο Λύραυλος έκανε εμφανίσεις σε δύο χώρους, στην “Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και στο “Μουσείο Λαικών Οργάνων”, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Πλάκας.

Οι συναυλίες δημιούργησαν αίσθηση, ξάφνιασαν ευχάριστα τους Έλληνες ακροατές και ενθουσίασαν τους ξένους. Παρουσιάζοντας την μεγάλη γκάμα μουσικών οργάνων του σχήματος και σχεδιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι που χαρακτήριζε η αρμονία, οι μελωδίες αλλά και η θεατρικότητα, οι συναυλίες αυτές άφησαν ένα πολύ έντονο στίγμα στην Ολυμπιακή Αθήνα. Τέλος Ο Παναγιώτης Στέφος και το σχήμα πνευστών που έχει δημιουργήσει με την επωνυμία “Άνεμος” συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για την παρουσίαση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στον χώρο σας, με τη μορφή συναυλίας είτε εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Συναυλίες