Η μουσική μέσα από το λόγο και τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων
02/12/2013Ο Ήχος της Ανακύκλωσης – νέο πρόγραμμα από τον ΛύρΑυλο
02/01/2014
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Ηχους από την αρχαιότητα ζωντάνεψε το μουσικό συγκρότημα «ΛύρΑυλος» με τη βοήθεια ανακατασκευασμένων μουσικών οργάνων της εποχής, σε μια μοναδική παράσταση το απόγευμα της προπερασμένης Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Νισυριακός Σύλλογος Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και ο Συλλόγος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, στηρίζοντας την έναρξη ενός νέου ομογενειακού πολιτιστικού κινήματος.
Στη διάρκεια του δίωρου μουσικού προγράμματος που επιμελήθηκε ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «ΛύρΑυλος» Παναγιώτης Στέφος με τα παιδιά του Μιχάλη και Ολγα , το κοινό που κατέκλυσε το Πολιτιστικό Κέντρο, είχε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να ακούσει ζωντανά και να θαυμάσει μια σειρά από περίπου 35 αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.
Η λύρα, η βάρβιτος, η κίθαρις, η φόρμιγξ, η πανδούρα, ο δίαυλος, η σύριγγα του Πανός, η άρπα, οι οστέινοι αυλοί, τα σείστρα, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, τα κογχύλια, ο άσκαυλος (τσαμπούνα), ο ζουρνάς, η γκάιντα, η σάλπιγγα, το σαντούρι, το κέρας, το Πυθαγόρειο μονόχορδο και τα τύμπανα, τα οποία ανακατασκεύασε ο κ. Στέφος, μετά από εξαντλητική έρευνα σε μουσεία και μελέτη των ιστορικών πηγών, κάνοντας χρήση των πρωτότυπων υλικών, όπως έλατο, πυξάρι και καλάμι, έντερα, καύκαλα χελώνας, δέρμα, ιχθυόκολλα και ξυλόκαρφα, «ταξίδεψαν» από την Αθήνα ειδικά για ένα διήμερο παραστάσεων στη Νέα Υόρκη.
Ξεκινώντας με το πρώτο στάσιμο από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευρυπίδη, και συνεχίζοντας με τον «Υμνο στη Νέμεση» του Μεσομήδη, τον «Πυθικό Νόμο», τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», -την αρχαιότερη ολοκληρωμένη σύνθεση που έχει σωθεί από την αρχαιότητα-, την «Οδύσσεια» στο ύφος της παρακαταλογής, (απαγγελία με συνοδεία μουσικής), τον «Υμνο στη Μούσα» του Μεσομήδη, τον «Πρωτοχριστιανικό ύμνο στην Αγία Τριάδα», καθώς και μια σειρά από παραδοσιακά κομμάτια που διασώσουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, ο «ΛύρΑυλος» έδωσε στους ομογενείς μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αρχαία ελληνική μουσική παράδοση.
Τις μουσικές εκτελέσεις συνόδευε προβολή εικόνων με επεξηγήσεις και ιστορικές αναφορές με παράλληλη επίδειξη της διαχρονικότητας και συνέχειας της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι το σημερινό δημοτικό τραγούδι.
Την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της μουσικής παράστασης εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στη Greek News οι διοργανωτές, επισημαίνοντας την ανάγκη στροφής της Ομογένειας σε περισσότερες ποιοτικές εκδηλώσεις.
«Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ολοι θέλουν να ξαναδούν κάτι παρόμοιο. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που δώσαμε μια ιδέα μουσική από το 500 π.Χ μέχρι σήμερα στους συμπατριώτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κίτσιος, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί την «έναρξη ενός νέου πολιτιστικού ομογενειακού κινήματος. Από δω και πέρα θα κοιτάξουμε ό,τι παρουσιάζουμε να έχει νόημα, ουσία και να είναι και διασκεδαστικό».
Για μια εκδήλωση «μοναδική και πρωτοποριακή» για τα ομογενειακά δεδομένα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων Γιώργος Ανδριώτης, ευχόμενος να γίνει «το έναυσμα και η αφορμή να αλλάξουμε και να ανεβάσουμε τη στάθμη των εκδηλώσεών μας». «Είναι καιρός να σταματήσουμε τα πανηγύρια και τα σουβλάκια και τις χοροεσπερίδες και να προβούμε στην οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η θέληση και ο πόθος χρειάζεται, όλα τα άλλα γίνονται. Και βέβαια ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η ποιότητα.»
Εκ μέρους της «Αναγέννησης» ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και διευθυντής σήμερα του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου στην Αστόρια Χρήστος Κοσοβίτσας χαρακτήρισε «πρωτοφανή και μεγάλης σημασίας» την συναυλία του «ΛύρΑυλου», που δείχνει, όπως είπε, ότι «ακόμη κρατάμε την ελληνική κληρονομιά μας και στέλνει το μήνυμα ότι εμείς πρέπει να μεταδώσουμε στη νεότερη γενιά ώστε να διατηρήσουμε την κλασική παράδοση την ελληνική.»
Για μια «ομηρική» συναυλία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκος Ανδριώτης, τονίζοντας ότι «αυτός ο συνδυασμός της μουσικής, των οργάνων, του λόγου, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μια εξαιρετική δουλειά».
«Για το Πολιτιστικό Κέντρο ήταν κάτι που για πρώτη φορά φιλοξενούμε και μακάρι να δοθεί η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε και άλλες φορές τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις», πρόσθεσε.
Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του από την υποδοχή που η ομογένεια της Νέας Υόρκης επεφύλαξε στον «ΛύρΑυλο» ο κ. Παναγιώτης Στέφος. «Νομίζω ότι αγγίξαμε τις ευαίσθητες χορδές, μεταφέραμε Ελλάδα χωρίς σωβινισμό και αρχαιολατρείες, γιατί μιλήσαμε με τη μουσική που όλοι αγαπάμε. Και οι πρόγονοί μας είχαν τη μουσική απαραίτητη παντού και εμείς το ίδιο αγαπάμε τη μουσική», δήλωσε στη Greek News.
Μπορεί ο «ΛύρΑυλος» να έχει δώσει κατά το παρελθόν συναυλίες στην Ουάσιγκτον, στη Βοστώνη και στο Μόντρεαλ και τοΤορόντο του Καναδά, η επαφή όμως με το κοινό της Αστόριας, όπως σημείωσε ο κ. Στέφος, συγκίνησε πάρα πολύ όλα τα μέλη του συγκροτήματος.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε τέλος ο κ. Στέφος προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο παρά την οικονομική κρίση, ενίσχυσε ως χορηγός την παρουσία του «ΛύρΑυλου» στη Νέα Υόρκη.
Το βράδυ του Σάββατου, ο «ΛύρΑυλος» άνοιξε με συναυλία την ολονύκτια ανάγνωση της «Οδύσσειας» που διοργάνωσε ο οργανισμός «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «92 Street Y» στο Μανχάταν.
December 5, 2010 By Greek News