Home

Λύραυλος
Ένα σύνολο με έργο πολυδιάστατο

 

ΟΛΥΡΑΥΛΟΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και καθηγητή μουσικής,  ο οποίος με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε  40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.  Παναγιώτης ΣτέφοςΜε βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα,  ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στη  Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη, την Corcoran  Gallery στην Ουάσιγκτον, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  πλατύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων  της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως,  συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ. Το εκπαιδευτικό  έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα ( Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, Concordia-Montreal, Vienna University ), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 ( Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο "Αρχαίων Ήχων Άρμοσις", καθώς και η συμμετοχή    στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων   με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα» όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλο το νομό Αττικής.

Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία  του  συνόλου στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία. Τον Ιούνιο του  2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια, για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής  μουσικής από το μουσικό σχήμα Λύραυλος. Τον Αύγουστο 2016, συναυλία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου της EURΟCLASSICA με θέμα: «Οι κλασικές σπουδές στην Ευρώπη και ο Όμηρος στον κόσμο»,  καθώς και στο  Διεθνές Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» στην Αρχαία Ολυμπία.

Μιχάλης ΣτέφοςΤον Σεπτέμβριο του 2016 ο Λύραυλος, έδωσε συναυλία στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μουσικοθεραπείας (12th  European Guided Imagery & Music (GIM) Conference), καθώς και συναυλία στο πλαίσιο των «Αισχυλείων» στην Ελευσίνα.   Και πρόσφατα: Τον Μάιο του 2018 πλαισίωσε  με το εορταστικό ανάκρουσμα «Το κάλλος του ήχου» τα εγκαίνια της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», που τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Τον Ιούνιο επίσης συμμετείχε στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση  "Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι", στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και με τοπικούς φορείς έχει δώσει συναυλίες στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, στην Αρχαία Λατώ, στην Ακρόπολη της   Αρχαίας Φαρσάλου, στο Ναό του Διόνυσου της Νάξου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πνύκα κλπ. Σε όλη αυτή την πορεία ο αρχαιοελληνικός ήχος πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τα παραδοσιακά μας όργανα και τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.


H Aνακατασκευή Οργάνων  *  Εμφανίσεις

Προτάσεις

 ΛύρΑυλος


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  © 2020