Home

Μέλη
του Μουσικού Συνόλου Λύραυλος

 

Σημείωση : τα μέλη του Λύραυλου δεν συμμετέχουν σε όλες τις εμφανίσεις. Ανάλογα με το είδος της συναυλίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος, κλπ., επιλέγεται το κατάλληλο σχήμα του συγκροτήματος
-
Βλ. πληροφορίες για τα είδη των εκδηλώσεων που καλύπτει ο Λύραυλος
 

Παναγιώτης Στέφος

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Είχε την πρώτη του επαφή με την μουσική σε ηλικία 13 ετών στην φιλαρμονική Αγ. Αναργύρων Αττικής με αρχιμουσικό τον Παρασκευά Γουσέτη. Τον επόμενο χρόνο ξεκινά μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τρομπονιού του διακεκριμένου καθηγητή και παιδαγωγού Αναστάσιου Κυπραίου. Στα θεωρητικά είχε καθηγητές τους Θ. Βαβαγιάννη και Κ. Κυδωνιάτη. Επίσης μελέτησε θεωρητικά, μουσική δωματίου και χορωδία με τον Αλ. Αινιάν. Πήρε το δίπλωμά του το 1977 με άριστα και 1ο Βραβείο παμψηφεί. Το 1973 προκρίθηκε για την Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων υπό την Διεύθυνση του Zubin Mehta. Παρακολούθησε σεμινάρια τρομπονιού και μουσικής δωματίου σε Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία. Ξεχώρισε ως κορυφαίος τρομπονίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι.

Ως τρομπονίστας έχει συμμετάσχει και συνεργαστεί με πολλά αξιόλογα σχήματα με τα οποία έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Είναι ιδρυτικό μέλος του γνωστού κουιντέτου χάλκινων πνευστών «Melos Brass». Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες – ενδεικτικά αναφέρουμε τους Αδάμη, Αντωνίου, Θεοδωράκη, Καρακατσάνη, Κουρουπό, Κυπουργό, Μικρούτσικο, Σαββόπουλο, Χατζιδάκι κ.α.

εξειδίκευση

Ειδικεύτηκε στην εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής. Περισσότεροι από 10 Έλληνες συνθέτες του έχουν γράψει και αφιερώσει έργα. Δίδαξε τρομπόνι στο Πινδάρειο ωδείο από το 1981 έως το 1988 και στο ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 1988 έως το 1998. Σημαντική είναι και η σπουδή που έχει κάνει πάνω στη σύριγγα του Πανός. Μαθήτευσε ειδικότερα δίπλα στην Sedje Hemon στην Ολλανδία, ενώ η δουλειά του πάνω στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο συνοψίζεται σε ένα CD το οποίο έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Πάνος Στέφος - Σύριγξ».

Το κεφάλαιο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής άνοιξε για τον Π. Στέφο πριν από 20 χρόνια, όπου και επικεντρώθηκε, προχωρώντας όχι μόνο στη θεωρητική μελέτη της Αρχαιοελληνικής Μουσικής αλλά και στην ανακατασκευή των περισσοτέρων αρχαίων οργάνων δίνοντας βάρος στην έρευνα του τρόπου παιξίματος των συγκεκριμένων οργάνων. Το μεγάλο προτέρημά και πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει το έργο του αποτελεί η συγκέντρωση στο ίδιο άτομο πολλών ρόλων : του ερευνητή, του κατασκευαστή και φυσικά του μουσικού. Πρόκειται για ένα σπάνιο συνδυασμό που επιτρέπει στον Στέφο να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας ολιστικής αντιμετώπισης της αρχαίας ελληνικής μουσικής και μιας θεώρησης των πραγμάτων η οποία του επιτρέπει να βαδίζει με ασφάλεια. Η δημιουργία της Ορχήστρας Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων με την επωνυμία «ΛύρΑυλος» υπήρξε το αποκορύφωμα και επιστέγασμα αυτής της έρευνας, με στόχο να “δοκιμάσει” και να εφαρμόσει στην πράξη το προϊόν της ερευνητικής του εργασίας και φυσικά να βοηθήσει στην “επικοινωνία” του με το ευρύ κοινό.
 

Τί είναι ο Λύραυλος;  *  H Aνακατασκευή Οργάνων  *  Εμφανίσεις

Προτάσεις

 ΛύρΑυλος


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  © 2020