Home

Εκπαιδευτικές παραστάσεις

 

Ο  Λύραυλος παρουσιάζει τη διαδραστική μουσική παράσταση:  

ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ  

Το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριο, με μια πανδαισία ήχων από 30 Αρχαιοελληνικά και Παραδοσιακά όργανα!  

 

16ος Χρόνος

Εγκεκριμένο και προτεινόμενο από το Υπουργείο Ελλάδος και Κύπρου  

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ                        

Για πρώτη φορά ο θαυμαστός κόσμος της αρχαιοελληνικής και παραδοσιακής μουσικής, παρουσιάζεται για τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν με μια νέα ματιά τον μουσικό Πολιτισμό της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας. O Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου είναι ο άνθρωποι πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που παρουσιάζουν, παίζουν, τραγουδούν και επικοινωνούν με ένα τρόπο χαρισματικό, ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών και ζωντανεύουν με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό τον πλούτο της Αρχαιοελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής  

30 σπάνια Αρχαιοελληνικά και Παραδοσιακά μουσικά όργανα ζωντανεύουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών. Από τη "θεία" Λύρα του Απόλλωνα έως το μελωδικό αυλό, αλλά και οι "επιβιώσεις" τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου),  οδηγούν τα παιδιά στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας, στις δημόσιες γιορτές, στο αρχαίο θέατρο, όπου συμμετέχουν με όλη τη σημασία του όρου.  Τα ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα, η προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και η γνώση για τα υλικά και τους τρόπους  κατασκευής των οργάνων, συμπληρώνουν αυτό το  μελωδικό ταξίδι που αποτελεί για τον καθένα μια εμπειρία ζωής.    

Με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών!  

Τα προγράμματά μας έχοντας μεγάλη παιδαγωγική και καλλιτεχνική αξία,  έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν επιτύχει να προσφέρουν στους μαθητές όλων των βαθμίδων: γνώση - ουσιαστική ψυχαγωγία - άνοιγμα οριζόντων - αφύπνιση της μουσικότητας - συγκίνηση - οικολογική συνείδηση - καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και της εφευρετικότητας,   μέσα από τη δύναμη της μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο της «πληροφορίας».    

Ο  Λύραυλος πάει σχολείο   

Έχουμε επιλέξει να παρουσιάζουμε τα προγράμματά μας κυρίως στις αίθουσες των σχολείων, για να μην επιβαρύνονται οι μαθητές με το κόστος της μετακίνησης και του θεάτρου, αλλά και για να μην χάνουν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας. Ο Λύραυλος φέρνει στο χώρο του σχολείου τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, (μικροφωνική, φώτα, video projector και οθόνη προβολής), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα μιας βιωματικής μουσικής παράστασης σε οποιαδήποτε αίθουσα.    

Έρευνα και κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων   Μετά από εξαντλητική 10ετή έρευνα και παρατήρηση αμέτρητων ιστορικών πηγών διεθνώς, προχωρήσαμε στην ανακατασκευή 40 μουσικών οργάνων της Αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο στην σχηματική πιστότητα αλλά και στη λειτουργικότητα. Είναι όργανα, που με τρόπο μουσικό και όχι “μουσειακό”, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, συγκινούν με την ιστορία τους και με τον ήχο τους, συνομιλούν με την ποίηση, το θέατρο, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη γλώσσα και την ιστορία,  δίνοντας δημιουργική έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους. 

Η σύνδεση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής με τη νεότερη παραδοσιακή, δεν είναι απλώς χρήσιμη για να συμπληρώσουμε ένα σημαντικό κενό της Ελληνικής κουλτούρας, αλλά βοηθούν άμεσα με έναν τρόπο δημιουργικό στην εμβάθυνση του πολυεπίπεδου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και στην πιο ουσιαστική κατανόηση του.

Τι είναι ο Λύραυλος  

Ο «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής και της Ορχ. των Χρωμάτων. Το μουσικό σύνολο από το 2001 έχει επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που το οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στη Λειψία, το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη,  το Εθν. Μουσείο της Κοπεγχάγης έως το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το πλατύ κοινό.

Το εκπαιδευτικό έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο, Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, Σορβόννη, Βoston University, Concordia–Montreal, Vienna University). Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης (ΕΡΤ - Υπ. Παιδείας) με τίτλο «Αρχαίων Ήχων Άρμοσις». Σε συνεργασία με τα Γραφεία Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έχει προσφέρει επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.  

Μάθε περισσότερα για τον Λύραυλο

Γνώμες των Εκπαιδευτικών

Εμφανίσεις του Λύραυλου

Επικοινωνείστε μαζί μας

 ΛύρΑυλος


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  © 2020