Εκπαιδευτικά ΠρογράμματαΝέα

“Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ” 5ος χρόνος

323

Πώς να κατασκευάζουμε και να παίζουμε 30 μουσικά όργανα
από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά της φύσης.

Ο σκοπός του προγράμματος εστιάζει κυρίως στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών μέσω της μουσικής δημιουργίας.
Είναι μία σύνθετη καλλιτεχνική εμπειρία από τους « ειδικούς » του είδους, μαγευτική για τους μικρούς μαθητές αλλά και πολύτιμη για τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων.

Μουσική – Ανακύκλωση – Δημιουργία.

 

Αλήθεια, μπορούμε να παίξουμε δεκάδες μουσικά κομμάτια με μία τρόμπα ποδηλάτου; Και βέβαια! Πρώτα θα κάνουμε μία τρύπα στη τρόμπα……..

30 αντικείμενα καθημερινής χρήσης μεταμορφώνονται σε μουσικά όργανα μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών.
Απλές ευφυέστατες κατασκευές, που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική.
Μία σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία,  που βοηθά διαδραστικά τους μαθητές να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση μέσω της μουσικής δημιουργίας, αλλά και να ανακαλύψουν την εφευρετικότητα και τη μουσικότητα που έτσι κι’ αλλιώς έχουν μέσα τους.

Screenshot_23

Εάν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία κατασκευής ενός παιχνιδιού η ενός μουσικού οργάνου μαθαίνει να εκτιμά καλύτερα το κάθε υλικό που υπάρχει γύρω του, να εκτιμά τα διάφορα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, την εργασία και το μόχθο διαφόρων επαγγελμάτων και φυσικά τη χαρά που μας προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα

001 -
Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το «αγοράζω παιχνίδι – πετάω παιχνίδι» που αδειάζει της τσέπες μας και γεμίζει τον κάδο σκουπιδιών.

Ο Ήχος της Ανακύκλωσης

as
Αξιοποιώντας στο μέγιστο την ηχητική των υλικών ( ξύλο, δέρμα, μέταλλο, γυαλί, καλάμι, κόκαλο, πλαστικό, χαρτί κλπ. ) θα έχουμε μουσικά όργανα που θα βοηθήσουν το παιδί να αγαπήσει τη μουσική, την τεχνολογία, την παρατηρητικότητα και την εφευρετικότητα.

dv w

Screenshot_11 -

Screenshot_5

Ο Ήχος της Ανακύκλωσης

Μια μικρή λεπτομέρεια για τα μουσικά όργανα

Στα περισσότερα σχολεία που έχουμε επισκεφθεί διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν φωτισμένοι δάσκαλοι και δασκάλες μουσικής που,  αν και έχουν λίγες ώρες διδασκαλίας στη διάθεσή τους εντούτοις κατορθώνουν να φτιάξουν αριστουργηματικές κατασκευές μαζί με τους μαθητές. Τα αυτοσχέδια αυτά όργανα είναι πανέμορφα και έχουν όμορφη διακόσμηση. Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η «λεπτομέρεια». Το εικαστικό ενδιαφέρον τους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μουσικό. Φυσικά είμαστε υπέρ της διακόσμησης αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη πρέπει πρωτίστως να είναι μουσικά όργανα που θα παράγουν ένα ζουμερό, ζωντανό και λαμπρό ήχο και δευτερευόντως να είναι όμορφα διακοσμημένα. Εάν τα όργανα που θα φτιάξει ο μαθητής δεν παράγουν τον επιθυμητό ήχο θα παραμείνουν στο ντουλάπι του σχολείου ανενεργά.

lyrarecycl

Η χαρά της δημιουργίας

Αξιοποιώντας στο μέγιστο την ηχητική των υλικών ( ξύλο, δέρμα, μέταλλο, γυαλί, καλάμι, κόκαλο, πλαστικό, χαρτί κλπ. ) θα έχουμε μουσικά όργανα που θα βοηθήσουν το παιδί να αγαπήσει τη μουσική, την τεχνολογία, την παρατηρητικότητα και την εφευρετικότητα.
Το κουτί παπουτσιών, το λάστιχο ποτίσματος, η τρόμπα και το τιμόνι του ποδηλάτου, το κοντάρι του σκουπόξυλου, τα κλειδιά μηχανουργείου, το καλάμι του ψαρέματος, τα σπασμένα πλακάκια, τα κογχύλια, το κόκαλο από το πόδι του προβάτου, η κολοκύθα, τα ποτήρια, η καρέκλα, το πριόνι,  το δοχείο από γιαούρτι, τα πλαστικά μπουκάλια, τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, τα καπάκια μπουκαλιών και άλλα πολλά, μεταμορφώνονται σε όργανα με τα οποία τα παιδιά θα φτιάξουν μικρά μουσικά σύνολα και θα συνοδεύσουν το τραγούδι και το χορό.

Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά:
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ TOYΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Συντελεστές:
Παρουσιάζουν, παίζουν, τραγουδούν, κατασκευάζουν: Μιχάλης Στέφος, Όλγα Στέφου.

Μουσικολογική έρευνα, κατασκευή οργάνων: Παναγιώτης Στέφος.
Σκηνοθετική επιμέλεια, φωτισμός.: Μιχάλης Στέφος,
Πρωτότυπη μουσική και στίχοι: Χριστίνα Σιάκη

www.lyravlos.gr

Παραστάσεις και στο χώρο του σχολείου.
Προσαρμοσμένο ειδικά για ηλικίες από 4  έως 104 ετών
Τηλ. 210.5022602 – 6976788841 – 6974127672

lyravlos@yahoo.gr

 

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα