Νέα

Τι είναι ο ΛύρΑυλος

 

ΛΥΡΑΥΛΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΡΓΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ

 

Ο  «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής,  ο οποίος με προσωπική του  δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε  40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.

Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά, και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο, που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα,  ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στη  Λειψία, από τοΦεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη, την Corcoran  Gallery στην Ουάσιγκτον, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  πλατύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις τωνΟλυμπιακών αγώνων  της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως,  συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ. Το εκπαιδευτικό  έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα ( Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University, ConcordiaMontreal,Vienna University ), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στιςΒρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ τηςεκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 ( Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο «Αρχαίων Ήχων Άρμοσις», καθώς και η συμμετοχή    στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων   με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική  ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα » όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλο το νομό Αττικής.

Σε συνεργασία με  Γραφεία   Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς  απ” όλη τη χώρα.

Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία  του  συνόλου στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία. Τον Ιούνιο του  2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια, για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα Λύραυλος.

Σε όλη αυτή την πορεία ο αρχαιοελληνικός ήχος πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ΛύρΑυλο και την πορεία του καθώς και για την πλήρη δραστηριότητά  του μπορείτε να βρείτε στην  ιστοσελίδα:

www.lyravlos.gr

 

Με ποιο τρόπο όμως μπορεί  να περιγραφεί  καλύτερα το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό- καλλιτεχνικό – ερευνητικό έργο του ΛύρΑυλου;

Μα ο καλύτερος τρόπος είναι να το περιγράψουν όσοι  έχουν βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία:

 

DSC07976 DSC07977 (2) DSC07 DSC07977 DSC07978 DSC07963 DSC07956 DSC07972 DSC07950 DSC07967 DSC07968 (2) DSC07949 DSC07950 (2) DSC07969 DSC07970 DSC07948 DSC07944 DSC07943

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα