Home

Εκπαίδευση
Διαλέξεις - Παρουσιάσεις - Σεμινάρια

 

Ηανακατασκευή των αρχαίων οργάνων και η αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, βοηθούν άμεσα και δημιουργικά στην εμβάθυνση στον πολυ-επίπεδο Ελληνικό Πολιτισμό, στην πιο ουσιαστική γνωριμία και κατανόησή του. Η μουσική άρρηκτα δεμένη με τη ζωή και την τέχνη στους αρχαίους χρόνους, μας βοηθά να πλησιάσουμε όχι μόνον την αισθητική αλλά και το σύνολο του τρόπου ζωής και σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Ο Λύραυλος έχει σχεδιάσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο να φέρει το κοινό και ειδικά τους νέους σε επαφή με την αρχαία μας μουσική, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε. 

 

Προτάσεις για Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Παρουσίαση των ανακατασκευασμένων αρχαίων μουσικών οργάνων μαζί με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων και άλλων αρχαιολογικών πηγών που αποτυπώνουν το ρόλο της Μουσικής στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Τα όργανα που παρουσιάζονται είναι απόλυτα λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή προσέγγιση στα πρωτότυπα, τόσο στις διαστάσεις όσο και στο σχήμα και φυσικά στα υλικά κατασκευής. Της κατασκευής έχει προηγηθεί εντατική, συστηματική και συνδυαστική μελέτη πλήθους αρχαιολογικών πηγών. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι τα μουσικά αυτά όργανα καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα είκοσι περίπου αιώνων - από το 1700 π.Χ. έως το 300 μ.Χ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των παιδιών, που συμμετέχουν μέσα από τον μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα, διάφορες εκδοχές παιξίματος όλων των οργάνων - τους επιτρέπεται ακόμα και να αγγίξουν τα ίδια τα όργανα. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ερμηνεία μερικών από τα σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα.

Απευθυνόμενος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι αποκλειστικά στα μουσικά σχολεία, ο Λύραυλος οργανώνει επίσης και προτείνει: Διάλεξη για τη Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα, Διάλεξη για την εξέλιξη και συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, Σεμινάρια για τη θεωρητική οργάνωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Το εκπαιδευτικό έργο του σχήματος περιλαμβάνει πολλές παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμιδών, μεγάλους Πανεπιστημιακούς Οργανισμούς στην Ελλάδα (Iόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Iωαννίνων κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Boston University) συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση "Μουσών Δώρα" στις Bρυξέλλες, σε συνεργασία με το YΠ.ΠO. καθώς και τις εκεί συναυλίες σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Βελγίου.

Μια ξεχωριστή στιγμή στην πορεία αυτή επικοινωνίας με το νεανικό κοινό υπήρξε μέσα στο 2005 η εξαιρετική συνεργασία με το Yπουργείο Παιδείας χάρη στην οποία ο Λύραυλος έφτασε σε πολλά σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που άφησε έντονο το αποτύπωμά του. («Εκπληκτική, γοητευτική παρουσίαση των αρχαιοελληνικών οργάνων. H σύνδεσή τους και με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, μοναδική. Είμαι σίγουρος πώς θα είναι από τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις των μαθητών μας. Σας ευχαριστούμε» - 82ο ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO AΘHNΩN - Γνώμες άλλων σχολείων). Μέχρι σήμερα χιλιάδες, παιδιά έχουν ζήσει την σπάνια εμπειρία της επαφής με την Μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, μέσα από προγράμματα και παραστάσεις στα οποία συμμετείχαν με όλη την σημασία του όρου.

 

 

Περιγραφή παρουσιάσεων

Σαράντα ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, από τη "θεία" Λύρα του Απόλλωνα έως τον μελωδικό αυλό, αλλά και οι "επιβιώσεις" τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, - ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου) καί το νταούλι - περιμένουν τα παιδιά να τα περιεργαστούν. Τα παιδιά θα ακούσουν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της Αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την Παράδοση επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, θα αγγίξουν τα μουσικά όργανα και θα μάθουν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά.

Καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινοι αυλοί, στοιχεία που πυροδοτούν τη φαντασία των παιδιών και τα ανοίγουν σε νέα πεδία γνώσης. Μια πραγματικά σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από μια μουσική παράσταση που έχει σχεδιαστεί ειδικά γιαυτά. Το μουσικό όμως αυτό ταξίδι παραμένει πάντα μπολιασμένο με τους ανυπέρβλητους ελληνικούς μύθους καί συνοδεύεται με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

O Παναγιώτης Στέφος - ψυχή όλου αυτού του σύνθετου έργου - είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που επικοινωνεί με ένα τρόπο χαρισματικό, ενεργοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών έχοντας στο πλάι του συνεργάτες που τον βοηθούν να ζωντανέψει με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό τον πλούτο της Αρχαιοελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Σύντομες , αλλά περιεκτικές αναφορές στα εξής θέματα :

• Ιστορικό πλαίσιο.

• Μουσική και κοινωνική ζωή στην αρχαία Ελλάδα.

• Ιστορικές πηγές, λείψανα, μουσικά τεκμήρια αρχαιοελληνικής μουσικής.

• Θεωρητική οργάνωση της αρχαιοελληνικής μουσικής (τόνοι, κλίμακες, αρμονίες, ρυθμική οργάνωση, μουσικό ήθος, παρασημαντική).

• Ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα.
 

Τα μουσικά όργανα που παρουσιάζονται είναι πλήρως λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί με την μέγιστη προσέγγιση στις διαστάσεις, στο σχήμα και στα υλικά. Η κατασκευή τους βασίστηκε στην λεπτομερή μελέτη των ελάχιστων σωζόμενων υπολειμμάτων αρχαίων οργάνων (π.χ. αυλοί από τη Δήλο και την Κόρινθο, λύρες από τα αρχαιολογικά μουσεία Πειραιώς, Αθηνών καθώς και από το Βρετανικό μουσείο). Επίσης, πληροφορίες αντλήθηκαν από εκατοντάδες παραστάσεις μουσικών οργάνων σε αρχαία αγγεία, γλυπτά, ανάγλυφα, νομίσματα και από φιλολογικές πηγές.

Τα όργανα που έχουν κατασκευαστεί και παρουσιάζονται είναι :

Έγχορδα:

• Λύρες διαφόρων εποχών

• Κιθάρα ( Κίθαρις )

• Βάρβιτος

• Πανδούρα

• Φόρμιγγα

• Άρπα

• Πυθαγόρειο μονόχορδο

  Πνευστά:

• Αυλοί διαφόρων τύπων

• Δίαυλοι

• Σύριγγα του Πανός

• Κοχύλια

• Σάλπιγγες

• Άσκαυλος

 Κρουστά:

• Κρόταλα

• Σείστρα

• Κύμβαλα

• Τύμπανα

Τα όργανα που παρουσιάζονται καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα είκοσι αιώνων (1700 π.Χ. έως 300 μ.Χ.)

Βλ. Περισσότερα για τα αρχαία μουσικά όργανα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΛύραυλουΈμφαση δίνεται στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των παιδιών μέσα από έναν όχι μουσειακό αλλά μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Τα παιδιά έκτός από τη δυνατότητα που θα έχουν να αγγίξουν τα όργανα, θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα που θα εκτελεστούν σε κάθε όργανο. Τα παραδείγματα θα είναι ειδικά επιλεγμένα, ούτως ώστε να παρουσιάζονται όλες οι εκδοχές παιξίματος των οργάνων και να γίνεται αντιληπτός ο μουσικός ρόλος τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Σχολεία που παρακολούθησαν, σχολιάζουν

« Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια παρουσίασης της αρχαιοελληνικής και της παραδοσιακής μας Μουσικής. Χιούμορ, ταλέντο, μόχθος, προσφορά ίσον «Λύραυλος». Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γνωστό το έργο σας».

ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΛΙΟΥ

« Σε ανθρώπους σαν και εσάς και στις προσπάθειές σας στηρίζεται η βιωματική γνώση της Ιστορίας μας στις νεότερες γενιές. Άριστη παιδαγωγική προσέγγιση με ουσιαστική πληροφόρηση. Εμπειρία μοναδική για τους αμύητους, εντυπωσιασμός για τους μυημένους. Συνεχίστε…»

ΣΧΟΛΗ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Πολύ εντυπωσιακή η παρουσίαση, πρωτόγνωροι οι ήχοι. Άμεση η παρουσίαση.

46ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Μια Μοναδική, Πρωτόγνωρη εμπειρία της Παραδοσιακής, φυσικής και βουκολικής έκφρασης με τον πιο Παραστατικό, πηγαίο, ευρηματικό, αληθινό, γνήσιο, μουσικό, Απολλώνιο και Διονυσιακό τρόπο !!! Ευχαριστούμε πολύ…»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ

«Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτόν τον υπέροχο, τόσο γοητευτικό κόσμο της μουσικής και των οργάνων που ζωντανέψατε με μοναδικό τρόπο μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας.»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΑΓΚΗ

«Σήμερα ζήσαμε την ιστορία της μουσικής μέσα από τους ήχους. Είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και ευχαριστούμε που μας το προσφέρατε.»

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Οι ήχοι της μουσικής σας έδωσαν ένταση στα συναισθήματά μας που τείνουν να γίνουν χλιαρά στην εποχή μας. Νιώσαμε ετοιμοπόλεμοι, με διάθεση για σάτιρα και γλέντι και παιχνίδι. Να ‘στε καλά να ξυπνάτε τα ένστικτα σαν άλλος Πάνας!»

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ

«Βρέθηκε η χρυσή τομή ! Χρυσή τομή ανάμεσα στη γνώση και την επαφή με τα παιδιά ! Ανάμεσα στο σήμερα και το χθες ! Σας Ευχαριστούμε!»

ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ

«Οι μουσικές χορδές της ψυχής ένιωσαν ιδιαίτερο ρυθμό από την παρουσίαση του εκπαιδευτικού σας προγράμματος. Τα παιδιά ένιωσαν τη μαγεία της αρχαιοελληνικής μουσικής. Συγχαρητήρια στους Παρουσιαστές.»

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

«Μια ξεχωριστή παράσταση γεμάτη ευαισθησία και όμορφο καθαρό ελληνικό χρώμα. Άξια συγχαρητηρίων ! Πρέπει να γίνει απαραίτητο μάθημα σε όλα τα Ελληνικά σχολεία.»

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ

«Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ! Κέντρισε την περιέργεια των παιδιών και τους έδωσε τα ερεθίσματα να ψάξουν λίγο παραπάνω για τις ρίζες τους.»

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 

Περισσότερες γνώμες σχολείων για το έργο του Λύραυλου

Εμφανίσεις του Λύραυλου

Επικοινωνείστε μαζί μας

 



ΛύρΑυλος


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  © 2018